Göz Hastalıkları Nelerdir?

Gözler, duyu organlarımızın en güçlüsü olmakla beraber bir kamera sistemine benzetilebilir. Dış dünyadan topladığı datayı nano saniyeler içerisinde beyne iletir. Beyin ise elde ettiği datayı hızlı bir şekilde işler ve görme dediğimiz olay gerçekleşir. Gözler 324 megapiksellik bir çözünürlüğe sahiptir; bu görüntü kalitesinin bozulmaması ve görme olayının sorunsuz gerçekleşebilmesi ise gözün sağlığıyla alakalıdır. Göz hastalıklarından birisi oluştuğu anda göz sağlığı bozulmaya başlar; doğal olarak görüntü netliğini kaybeder. Peki, göz hastalıkları nedir? Tedavi edilebilir mi? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

Göz Hastalıklarının İsimleri ve Özellikleri

Göz hastalıkları genetik, enfeksiyon, çevresel faktörler ve yaşlanmaya bağlı olarak gelişebilirler. Günümüzde oldukça sık görülen miyop, astigmat ve hipermetrop gibi hastalıklar kolaylıkla tedavi edilebilir niteliktedir. Bazı hastalıklar içinse yoğun bir tedavi süreci ve doktor gözetimi gerekir. Dünyada ve ülkemizde gözlerdeki sıkıntı bariz belli olana kadar doktora başvurma oranı ciddi anlamda düşüktür. Oysa tüm hastalıklarda olduğu gibi göz rahatsızlıklarında da erken tanı tedaviden olumlu sonuç alma olasılığını ciddi anlamda artırır. Şu ana kadar saptanan göz hastalıkları ise şu şekilde;

Astigmat

En bilinen göz hastalıklarından birisi olan Astigmat, ışığın kırılmasıyla meydana gelen görme kusurlarından birisidir. Bu hastalığa sahip kişilerde ışınlar retinada odaklanmayarak normal seyrinde kırılamazlar. Astigmatı olan kişiler hem uzağı hem de yakını bulanık bir şekilde görürler.

Miyop

En sık rastlanan göz kusurlarından bir tanesi olan Miyop, özellikle gelişme çağında olan çocuklarda 8-12 yaş aralığında kendini belli etmeye başlar. Miyop olan bireylerde gözün arka kısmı olması gerekenden daha uzundur ve bu nedenle ışık yeterli şekilde kırılamaz. Miyop olan kişiler uzağı son derece bulanık bir şekilde görürler.

Hipermetrop

Genellikle ilerleyen yaşlarda oluşan Hipermetrobun en önemli sebebi gözün ön arka kısmının normalden daha kısa olmasıdır. Hipermetrop olan kişiler uzağı net bir şekilde görürken yakını bulanık olarak görmektedir.

Katarakt

Katarakt, göz merceğinin şeffaflığına kaybetmesiyle meydana gelir; genellikle elli yaşından sonra görülür. Protein ve sudan oluşan göz merceği, zaman içerisinde protein moleküllerinin yığılmasıyla berraklığını kaybeder ve katarak oluşur.

Konjonktivit

Alerji, kirlilik, bakteri ya da virüs kaynaklı olarak meydana gelebilen Konjonktivit, gözün beyaz tabakasının da oluşan ince zar iltihabı olarak tanımlanır. Bu hastalığa sahip olan kişilerin gözlerinde kan akımı normale oranla daha hızlıdır. Konjonktivit hastalığında çapaklanma ve kirpiklerde yapışmaya oldukça sık rastlanır. Alerji nedenli oluşması halinde gözlerde sulanmaya, kızarıklığa ve kaşıntılara sebebiyet verir.

Glokom

Tehlikeli göz hastalıklarından bir tanesi olan Glokom, göz sinirlerine zarar verir. Erken fark edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı meydana gelebilir. Kornea ve skleranın kaybolmasına neden olan hastalık, göz tansiyonuna neden olur; farklı tipleri bulunur.

Blefarit

Göz kapağında meydana gelen iltihap olan Blefarit, rahatsızlık, kaşıntı, kırmızılık, batma hissi ve kirpik diplerinde kepeklenmeyle kendini belli eder.

Arpacık

Kirpik foliküllerinde meydana gelen iltihaplanma sonucunda gözde büyük ve kırmızı bir şişliğin oluşmasıdır.

Göz Hastalıklarının Yaygın Belirtileri

  • Gözlerde kuruluk, buğulanma, kanlanma, ağrı, ışık çakması, ışığa karşı hassasiyet, kaşınma ve şişme.
  • Ailede bulunan genetik göz rahatsızlıkları
  • Diyabet, tansiyon gibi göze etki eden hastalıklar
  • Daha önce göz ameliyatı atlatmış olmak
  • Gözde travmaya neden olacak yaralanma, batma ve çarpma gibi travmalar

Eğer bu belirtilerden bir veya bir kaçı siz de varsa doktora başvurmanızda ve kontrollerinizi aksatmamanızda yarar var. Bunun yanında belirtileri taşımıyor olsanız dahi göz hastalıklarına karşı düzenli olarak muayene olmayı ihmal etmemelisiniz

Tirebolu’da gözleriniz için aradığınız özel gözlük markaları ve özel gözlük varsa ANA SAYFAYI ziyaret ederek sattığımız markaları burada görebilirsiniz.

HEMEN ARAYIN